Začetek Reportaže Spisek vseh reportaž 1. MAJ 2003 - ORPIERRE - PLEZALNI RAJ ZA ZMERNE
1. MAJ 2003 - ORPIERRE - PLEZALNI RAJ ZA ZMERNE natisni E-pošta
Prispeval Aleš Klabus   
Četrtek, 01 Maj 2003 00:00
orpierreDel članov in simpatizerjev AO Železničar smo za prvomajske praznike, že drugo leto zapored, obiskali francosko plezalno meko, vasico ORPIERRE. Lani smo bili tam prvič, a nas je predčasno pregnalo, za tiste kraje nenavadno, večdnevno deževje. Letos smo potovanje ponovili, imeli z vremenom več sreče ter nadoknadili zamujeno. V osmih dneh smo se vsi res obilno naplezali.KJE
zemljevidOrpierre je majhna, zelo stara vasica, stisnjena v slikoviti dolini rečice Ceans, na severni strani podolgovate gore Montagne de Chabre. Nahaja se na severnem koncu francoske Provanse (Haute-Provence). Najbližje mestece je Sisteron na jugu, nekoliko večji in obdan s pravimi Alpami pa je Gap na severu. Pokrajina okoli Orpierra je že precej gorata (jugozahodno predgorje Alp z vrhovi med 1000 in 1500 m), vendar ima še vedno zelo očiten mediteranski pridih, kar kažeta predvsem vegetacija (submediteranski gozd) in kmetijske kulture (vinogradi, sadovnjaki, polja sivke). Vasica leži na nadmorski višini okoli 700 m, kar se že nekoliko pozna pri temperaturah. Konec aprila so dnevi običajno že topli (do 25 stopinj), noči in jutra pa so pogosto še dokaj hladna (manj kot 5 stopinj).


or02Zgodovina vasice je zelo bogata (trdnjave in obzidja, zelo stare hiše, rudnik svinca itd.), vendar je v drugi polovici XX. stoletja doživela podobno usodo, kot mnogo vasic ali celih pokrajin, ki so se znašle izven glavnih turističnih ali industrijsko razvitih območij. Še v začetku osemdesetih let je bila izpraznjena in propadajoča. Sredi osemdesetih let pa so skalne stene nad njo odkrili plezalci in v nekaj letih sistematično uredili plezališča. Danes je Orpierre eno od šestih najpomembnejših plezalnih območij v Provansi in med pomembnejšimi tudi v celotni Franciji. Pretežni del turizma območja je vezan na plezanje, dopolnjujo pa ga še gorsko kolesarjenje, jadralno padalstvo in planinarjenje, poleti pa se je mogoče tudi kopati v bazenih.PRVOMAJSKE POČITNICE
or03Ko se po celodnevni vožnji skozi zatohlo, prenaseljno in z industrijo prenatrpano Padsko nižino ter čez gomazeče alpske prelaze s smučišči pripelješ v mirno podeželje Orpierrea, se lahko z užitkom prepustiš lagodju prvomajskih počitnic. Avto naj počiva, saj je vse kar potrebuješ, dostopno peš. Prijeten kemp s čudovitim razgledom na stene je 5 minut oddaljen od centra vasi ter 10 do 15 minut od najbližjih sten. V vasici je vse najnujnejše: dve restavraciji (in hkrati kavarni), pekarna, market, solidno založena trgovina s plezalno opremo, pošta, turistični biro, otroško igrišče. Nastanitev je razen v kempu možna tudi v številnih majhnih pensiončkih (ťGiteŤ) v sami vasi ali bližnji okolici (lahko tudi kot kmečki turizem). Orpierre je zelo primeren za družinske plezalne počitnice, tudi z majhnimi otroki.


PLEZANJE
or04Orpierre je z dveh strani obdan s skalnimi stenami, vendar se v tistih neposredno nad starim delom vasi ne pleza. Le nekoliko nad vasjo se prične niz sten, kjer so opremljene smeri - najmarkantnejša je stena koničastega vrha Quiquillon. Pot do najbližjih sten vodi po botanični učni poti, ob slikovitih brzicah potoka, ki ima spomladi še veliko vode. 6 glavnih sektorjev s skupno več kot 300 smermi (vsako leto nastajajo nove) si sledi od tistih bliže vasici do bolj oddaljenih na vzhodu. Vsi so dostopni peš iz kampa (10 do 40 minut), do najbolj oddaljenih pa si lahko pot skrajšaš tudi z avtom.
Skala je za naše izkušnje nekoliko poseben apnenec, sivo rjave barve, z značilnimi, pretežno vodoravnimi plastmi. Na prvi pogled razpadljiva skala se že pri prvem plezanju izkaže za izredno kompaktno in bogato z raznovrstnimi oprimki in stopi (poličke, jamice, luknjice, luske) ter nudi prvovrstne plezalne užitke. Oprimki v nekateri sektorjih so sicer precej zlizani, vendar zaradi tipa skale to preveč ne moti (to je mnenje večine udeležencev naše ťodpraveŤ).

or05Glavna značilnost plezanja v Orpierru je zelo veliko lahkih do srednje težkih smeri (z ocenami od 4a do 6b), ki so tudi zelo (!) dobro opremljene - torej odlično plezališče za varno napredovanje prek magične 6a. Za ortodoksnejše frikote je na razpolago dovolj težjih in tudi previsnih smeri z ocenami do 7b, še težjih smeri pa je le nekaj. Smeri z enim raztežajem so v povprečju zelo dolge (25 do 30 m), veliko je daljših smeri z 2 raztežajema, precej pa tudi zelo dolgih z 6 do 8 raztežaji (do 150 m).
V Orpierru je plezanje mogoče takorekoč celo leto, tudi v poletni vročini. Najugodneje pa je od aprila do začetka junija ter septembra in oktobra. Večina sten je obrnjena proti jugovzhodu ali vzhodu, zato so poleti popoldne kmalu v senci. V sektorju ť4 heuresŤ (Četrta ura) je poleti po 16 uri že senca, v nekaterih pa tudi že veliko prej. Tudi pozno jeseni in pozimi je pogosto mogoče plezati, saj je za Orpiere značilno, da ne pozna močnih zimskih vetrov, kakršen je mistral, nekakšna burja, značilna za Verdon in Calanques ter večino provansalskih plezališč. Najbolj popularen sektor je Belleric z izredno lepimi in dolgimi smermi (do 50 m).


DRUGE AKTIVNOSTI
or06Orpierre je obdan s pokrajino kot ustvarjeno za gorsko kolesarjenje, pripeljati je mogoče na večino vrhov v okolici. Ture so zelo dobro označene in pogosto potekajo po poteh ali tako imenovanih singletrack-ih. Nesmiselnih omejitev in prepovedi vožnje ni. Ugodni so tudi pogoji za cestno kolesarjenje, saj je v okolici več slikovitih gorskih prelazov, na podeželskih cestah pa je izven poletne sezone zelo malo prometa.
Okolica je tudi zelo primerna za lagodno hribolazenje po markiranih in nemarkiranih poteh ter raziskovanje slikovitih vasic. Orografija okoliških vrhov pa je najbrž zelo ugodna za jadralne padalce - na specialnem zemljevidu (1 : 25.000) so na večini okoliških vrhov oznake za ugodna vzletišča
.


IZLETI PO ŠIRŠI OKOLICI
or07Če si zaželimo razširiti obzorja, je v bližnji okolici Orpierra (v radiju do 35 kilometrov) zelo veliko zanimivih krajev in plezališč. Vsekakor je skoraj nujno obiskati mestece Sisteron in si privoščiti vznemirljivo plezanje v izredno nenavadnih stenah gore Montagne de la Baume, ki je tik nad mestom (okoli sto smeri vseh težavnosti, dolgih do 60 m). Zelo zanimiva je tudi soteska reke Meouge na južni strani gore Montagne de la Chabre - tudi tam je plezališče z 80 smermi vseh težavnosti.Vsekakor je priporočljivo kupiti dober zemljevid območja ter pobrskati po vodničkih v trgovini s plezalno opremo, saj bomo odkrili kup informacij. V bližini Orpierra so še naslednja plezališča: Savournon, Saint-Julien, Sigotter, Agnielles, Tresleoux in Ventavon. Nekoliko bolj oddaljena a še vedno dovolj blizu za enodnevni izlet so plezališča Ceuse v smeri Gapa ter na območju Buis les Baronnies - hribovje zahodno od Orpierra. Ta konec Francije je za plezalce res prava meka.

UPORABNE INFORMACIJE
smerVožnja: Iz Ljubljane je do Orpierrja 860 km, od tega slabih 700 km avtoceste (cestnina v eno smer znaša okoli 30€). Peljemo mimo Trsta, Milana in Torina ter naprej v smeri tunela Frejus. Pri kraju Oulx zapustimo avtocesto ter nadaljujemo levo čez alpski prelaz Col de Montgenevre (1850 m), kjer pripeljemo v Francijo. Sledi slikovita vožnja skozi Briancon (zelo lepo, najvišje ležeče evropsko mesto), po dolini reke Durance in mimo umetnega jezera Lac de Serre-Poncon. Še pred mestom Gap si pot skrajšamo levo proti kraju Tallard, malo naprej pa še enkrat - desno mimo Ventavona v Monteglin in skozi Eyguians v Orpierre.

 

 

Kamping: V vasi je edini ”Camping des Princes d'Orange”, ki ima poseben, cenejši del za plezalce. Odprt je od 1.4. do 30.10., rezervacije pa so potrebne le v poletni sezoni. Kemp je v terasah in ima relativno malo sence. Poleti deluje bazen, sanitarije so dokaj francosko zanikrne (precej nezanesljiva topla voda). Cene: odrasli 4.60€/dan, otroci do 7 let 2.50€/dan (v poletni sezoni 30 % več). Tel: 0492 66 22 53; email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

Literatura: Plezalni vodniček ”Orpierre + Val de Meouge” v treh jezikih (F, D ANG) je soliden in dokaj aktualen. Naprodaj je v trgovini s plezalno opremo in v eni od restavracij. Prodajajo tudi zelo dobre zemljevide in plezalne vodničke za celotno dolino reke Durance itd.

Internetni naslovi:
www.campingorpierre.com.
www.ffme.fr/casiroc/

book.png
Zadnjič posodobljeno Sobota, 22 Avgust 2009 19:34
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information