Začetek Reportaže Spisek vseh reportaž NOVO LETO 2002/2003 - NOVOLETNO PLEZANJE PO ŠPANSKIH PLEZALIŠČIH
NOVO LETO 2002/2003 - NOVOLETNO PLEZANJE PO ŠPANSKIH PLEZALIŠČIH natisni E-pošta
Prispeval Robi Hočevar   
Sreda, 01 Januar 2003 00:00
Za novoletne praznike 2003/03 smo se odpravili v Španijo, z namenom obiskati nekaj plezališč in seveda nekaj tudi splezati. Po 1500 kilometrski vožnji in vmesnim prenočevanjem smo se ustavili pred zanimivo goro Montserrat. Plezališče obsega več sektorjev na južnem pobočju gore, smeri pa so speljane po trdno sprijetem konglomeratu. Težavnost smeri je precej pestra tako, da si lahko vsak najde svojemu znanju primerno smer.


Po dvodnevnem obleganju Montserrata smo se odpeljali v zelo zanimivo plezališče v Siruani. Siruana je majhna stara vasica, ki leži na skalnem pomolu s čudovitim razgledom. Smeri v tem plezališču so v glavnem nekoliko težje, a tudi za nas, navadne smrtnike, se je našlo kar nekaj zanimivih zmeri. Zanimivo je, da so smeri povečini precej naredko navrtane. Mi smo si izbirali le dobro varovane smeri. Ker plezalnega vodnička ni mogoče kupiti, lahko vse informacije o sektorjih in smereh dobite v kampu, kjer si lahko smeri prerišete iz njihove mape.Ker je po dveh dneh smeri za nas zmanjkalo, smo se odpeljali v manjše plezališče v bližnji Arboli in naslednji dan v precej večje plezališče v Mussaro. Tu nas je presenetilo poslabšanje vremena zato smo si plezališče le nahitro ogledali. Plezališče obsega več sektorjev. Skala je tako kot v Siruani rdečkaste barve. Nad plezališčem je majhna koča, kjer se lahko kupi vodniček.


Po hitrem ogledu okolice Mussare smo se odpeljali, mimo prostranih plantaž pomaranč, proti Montanejosu. To je manjše turistično mestece, ki je v tem času skoraj prazno. Mesto je znano predvsem po vrelcu tople vode v katerem se da plavati tudi, če je temperatura zraka pod ničlo. Za plezalce pa so veliko bolj zanimiva plezališča v okolici mesta. Smeri so v glavnem bolj v senci (razen enega sektorja). Ker je bilo vreme kar toplo, smo preizkusili tudi senčne smeri v kanjonu. Poleg smeri, katerih opise smo našli v plezalnem vodničku, smo našli še kar nekaj novejših smeri, ki glede na obliko stene izgledajo zelo razgibane. Pred odhodom v Chulillo, smo se v trgovinici v središču mesta, založili z odličnim domačim rožmarinovim medom.


Po celodnevni vožnji skozi čudovite majhne španske vasice in skozi plantaže pomaranč, mandljev, oljk in ostalih kultur, smo se pripeljali v idilično vasico Culilla, kjer smo tudi proslavili prehod v Novo leto. Tudi ta kraj ima prijetno kočo s kampom. Od vseh plezališč, ki smo jih obiskali, imajo plezališča okoli Culille najbolj pester izbor težavnosti. Najlažje smeri so v proti soncu obrnjenem sektorju Cherales medtem, ko so težje smeri v stenah v bližini centra mesta, ki pa so zaradi pogoste obiskanosti že kar precej zlizane.


esp6Prazniki so se končali in počitnice so se bližale koncu, zato smo se morali vrniti v zasneženo Slovenijo v upanju, da se bomo kmalu vrnili.
Zadnjič posodobljeno Sobota, 22 Avgust 2009 19:10
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information