Začetek Reportaže Spisek vseh reportaž 8.11.2002 LEDENIŠKI TEČAJ POD GROSSGLOCKNERJEM
8.11.2002 LEDENIŠKI TEČAJ POD GROSSGLOCKNERJEM natisni E-pošta
Prispeval Štefan Mlinarič   
Petek, 08 November 2002 00:00

LEDENIŠKI TEČAJ POD GROSSGLOCKNERJEM

Nekoliko slabša vremenska napoved je kljub vsemu na plano privlekla en kup tečajnikov in pripravnikov željnega znanja po ledeniški tehniki.
Ko smo krenili iz Kalsa je mogoče malce rosilo, ko pa smo prišli v višje lege, je poleg močnejšega rosenja še krepko pihalo.

Naš prvotni načrt je bil, da postavimo šotore na ledeniku pod Stdelgratom in še isto popoldne ponovimo navezovanje na ledeniku, drugi dan pa vse skupaj ponovimo in praktično izvedemo reševanje iz razpok.

 

02

Vse bolj globok sneg in težki nahrbtniki so nekoliko upočasnili napredovanje, tako da smo na ledenik prišli v zgodnjih popoldanskih urah.

 

 

 

 

Veter je na odprtem še močneje potegnil, mi pa smo začeli utrjevati 'bazo' nekje na višini 3000 m. Večini udeležencev je uspelo postaviti šotore, nekatere pa je podcenjevanje visokogorskih razmer in slaba oprema prisilila, da so se spustili nazaj do koče v zimsko sobo.

 

 

 

V praktično nemogočih razmerah (zelomočan veter in sneg) smo s težavo le prikazali ledeniško navezo in se dokaj hitro zakopali v svoje šotore.

 

 

 

 

 

 

 

Skoraj celo noč je naletaval sneg, ki je šele proti jutu ponehal, tudi veter se je umiril. Nevarne razmere, ki so nastale čez noč, niso dovoljevale, da bi uresničili drugega dela plana, zato smo že v dopoldanskem času začeli sestopati. Izvajali smo vse potrebne ukrepe za varen sestop po plazovitih pobočjih in izbirali najustreznejšo in kar se da varno pot. Okoli poldneva smo vsi zadovoljni s turo prispeli v Kals in ob kavi in pivu izvedli zaključno analizo.

 


Če na kratko povzamem, smo dane razmere izkoristili maksimalno. Res je, da je bilo o ledeniški tehniki bolj ali manj povedano le teoretično, po drugi strani pa smo se naučili precej drugih stvari, predvsem v zvezi varnostjo pred plazovi. Večina tečajnikov in pripravnikov so prvič prenočili na taki višini, v takih razmerah in na dokaj nevarnem področju pred plazovi iskali pot ter uporabljali vso razpoložljivo tehniko za kar se da varno sestopanje.

 

 

 

Zadnjič posodobljeno Sreda, 30 Januar 2013 12:07
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information