Začetek Reportaže Spisek vseh reportaž Začetni alpinistični tečaj v kopni skali 2012
Začetni alpinistični tečaj v kopni skali 2012 natisni E-pošta
Prispeval Petra   
Torek, 24 Julij 2012 21:29

IMG_1Tečaj se je tudi letos odvijal na Kamniškem sedlu, in sicer med 4. in 7. Julijem, od srede do nedelje. Udeležilo se ga je 21 tečajnikov, med njimi smo 4 mesta zasedli tudi Železničarji, Gregor, Eva, Neli in Petra.

Opremo katero smo imeli s seboj, smo na srečo poslali kar z žičnico navzgor na sedlo, ker bi sicer natovorjeni kot mule le preveč prisopihali po cik-cak poti, ki vodi do koče. Ko smo prišli do cilja, smo se po hitrem postopku razpakirali, si uredili ležišča ter se malo očedili, nato pa brž na večerjo. Po večerji je sledil kratek uvod v tečaj, kako bo le-ta potekal, predstavitev inštruktorjev, katerih je bilo 8, na koncu pa nas je vodja tečaja, Alen, razporedil po navezah, 1 inštruktor na 2 tečajnika. Vsaka naveza si je po sestanku izborila svojo mizo in se pripravila na turo za naslednji dan. Prva priprava na turo je pri večini potekala s pomočjo inštruktorja, naslednje pa so že sledile samostojni, tečajniški, pripravi. Večer se je počasi zaključil s pivom v roki, nato pa je bil čas za počitek.IMG_2
Vsak dan po zajtrku smo se naveze razkropile po različnih smereh v Brani in Planjavi. Dopoldanskemu plezanju je sledilo kosilo, le temu pa bi morala slediti še popoldanska plezarija. Na žalost nam vreme ni dopuščalo pohajkovanja v skali v popoldanskih urah in smo tako nadomestili proste ure različnim predavanjem. Končno se je vreme izboljšalo, in smo tako v soboto izkoristili celoten dan za plezanje.
Po večerji je sledila kratka analiza, kateri je vsak tečajnik namenil par besed, in kateri bi lahko namenil par besed tudi kakšen od inštruktorjev, a so le-ti modro molčali ... Upamo, da so bili le utrujeni. Sobotni analizi pa je sledil še simbolični zaključek tečaja, in sicer tekmovanje med dvema skupinama z različnimi igrami od zabijanja in izbijanja klinov v lesu, pantomima, petje, kviz ipd. Nismo pa smeli pozabiti, da je nedeljsko dopoldne bilo namenjeno še zadnji smeri v skali in je bilo treba tisti večer še vseeno oditi k počitku.
IMG_3Na tečaju smo imeli možnost pobližje spoznati in praktično izvesti sidrišča, veliko sidrišč, predvsem veliko smo izbijali klinov, kar pride še posebej prav za dekleta, da si naberemo nekaj več moči za hitrejše izbijanje klinov. Seveda smo dobili priložnost, kako je voditi navezo, ki je zagotovo drugače kakor pa le slepo sledenje cvilingu, kjer pobiraš varovanja, in bolj kot ne, previdno rokuješ s frendi, da ti ja ne bi kateri od njih odletel v smeri gravitacije. Pri vodenju se osredotočaš na teren in obliko skale ter poskušaš kar najbolje poiskati primerno mesto za vmesna varovanja ter sidrišča. Inštruktorji so se pri tem dobesedno sprehajali poleg nas, in nam pomagali najti primerna mesta, ker je prvič le najtežje in da ne bi potisnili roke v ogenj. Prav tako smo ugotovili kaj pomeni, če se izgubiš v skali. Inštruktorji so nam prepustili, da smo naštudirali smeri, poiskali njen vstop ter kasneje izvedli samo orientacijo v smeri. Pridno naštudiraš, si skiciraš smer iz vodnika, si jo ogledaš od daleč, prideš pod smer in na njen vstop, začneš s plezanjem in nato, ko te inštruktor nekje vmes na nekem sidrišču vpraša ... kje mislita, da smo sedaj? Hmm ... včasih veš, spet drugič se ti niti sanja ne kje v smeri smo.

In tako je tečaj prišel h koncu. Posneli smo še gasilsko fotografijo in jo mahnili od koče navzdol po melišču ter se pred odhodom domov še ustavili v dolini na pivu za lepši zaključek tečaja.
IMG_4IMG_5IMG_6IMG_7

Zadnjič posodobljeno Torek, 24 Julij 2012 21:45
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information