Začetek Reportaže Spisek vseh reportaž Kolm Saigurn za kulturni praznik
Kolm Saigurn za kulturni praznik natisni E-pošta
Prispeval Tadej Ceci   
Torek, 15 Februar 2011 23:33

Ker se spodobi  (sploh če se pelješ s hubštrauberjem), sem jo pa napisal.Kolm_010 ''Vsemogočni Kolm prihajamo,’' sem si dejal zjutraj tam okrog 5:00, ko smo se porazdelili po avtih na vsesplošno znanem parkirišču na Tržaški. O sami poti do tja ne bi izgubljal besed, ker je itak bila tema vse do Avstrije.  V jutranjem svitu so se začeli kazati obrisi mogočnih avstrijskih vršacev, ki jih je z prvimi jutranjimi žarki obsijalo sonce.

Na izhodiščno parkirišče smo prispeli brez večjih težav, če izpustimo jutranjo zaspanost in drag čaj, ki smo ga popili na počivališču.

Kolm_038Zlaganju opreme iz avtomobilov je sledila mrzla vožnja z motornimi sanmi (razen važičev, ki so se lahko peljali v avtu). Ko smo prispeli do Naturfreunde haus, je bil dan že globoko v dopoldnevu.

Neučakani in očarani z lepoto arene, ki se nam je odpirala pred očmi, smo se na hitro namestili in že smo gazili proti prvim grabnom , v katerih so nas čakali slapovi.

Ker je bil vikend, Avstrijcev pa kot Rusov, smo več hodili kot plezali. Velja pa omeniti, da smo osvojili prvenstven slap. Pa naj bo kar GRUPNI, ga je poimenoval Robi. Tam enih 40m na oko. Za oceno bi bilo treba vprašat ferajnmajstra.Kolm_183

Večerji je sledil debatni krožek ter dogovarjanja o turi za naslednji dan. Odločili smo se, da se podamo na Sonnblick (3106 m ) po Nordwandrinne ( 50⁰, 700m) grapi.  Sledil je približno 6-urni vzpon na Sonnblick. Eni s smučmi in z bordi eni pa s krplji. Bližali smo se vrhu, strmina je naraščala in že smo se veselo preobuvali v dereze. Vrh smo osvojili brez težav.  Grapa je bila lepo narejena  in zahvala gre Anžetu pa Luketu, ki sta gazila kot prva in risala tirnice gosenici, ki se je vila Kolm_186navzgor po grapi. V vremenski postaji na vrhu smo se okrepčali in jo mahnili v dolino. S Špelo sva odkrpljala do prvega strmega pobočja. Spet je sledilo preobuvanje krpelj v dereze. Ob pomoči smučarjev, ki so naju budno spremljali z nekaj 100 m oddaljenega grebena, sva nekako sestopila čez prvi problem. Za njim je sledil še drugi pa tretji in noč se je nezadržno bližala. Vedela sva, da bodo tokrat v igri čelke.Kolm_190

Ob sestopu sva prispela do sedla, kjer naju je čakal avstrijski gorski policist. Bil je začuden in trdno odločen, da nama ponudi helikopterski prevoz. Ker se organu pregona pač ne sme reči ne, sploh pa v inozemstvu, sva z rahlo grenkim priokusom čakala na helikopter, ki naju je popeljal v dolino. Sledilo je zbiranje podatkov s strani policije in GRS in vsa druga suhopara, ki sodi zraven.  Moram pa rečt, da so pubeci  bili zelo prijazni in korektni.

Kolm_208Pri večerji je sledilo poročilo ostalim članom, ki so imeli prav tako izkušnjo z GRS. Le da pri njih ni bil v igri helikopter, ampak gorski  reševalec, ki jih je hotel na vsak način čim hitreje spraviti v dolino. Tudi projekcije niso manjkale. Maja nas je v soju projektorja popeljala na čudovito Aljasko in Mitja je zavrtel hud kajakaški filmček lastne produkcije. Huda stvar.

Po zanimivi izkušnji preteklega dne smo si tretji dan izbrali več ciljev.Kolm_219 Eni smo šli »pikat«, ljubitelji pršiča so se podali na turno turo, eni so raje izbrali pohajkovanje po okoliških pobočjih.

Ker vsaka fajn zadeva enkrat mine, smo se tudi mi porazgubili po svojih mestih, ulicah in hišnih številkah.

Moram rečt, da ob poplavi občutkov  in najboljši družbi ni bilo lahko strniti vse misli, lahko pa zagotovo rečem da ste bili »the best« klapa in drugo leto spet.

Kolm_234Kolm_238Kolm_268Kolm_282Kolm_290Kolm_302

 

 

 

Zadnjič posodobljeno Ponedeljek, 04 Julij 2011 07:29
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information