Začetek Reportaže Spisek vseh reportaž Reševanje vojaka Tinčka in Trolko
Reševanje vojaka Tinčka in Trolko natisni E-pošta
Prispeval Tečajniki   
Četrtek, 17 Marec 2016 07:49

Bilo je lepo nedeljsko jutro, izza jutranjih meglic po dolinah je že bilo čutiti prve žarke pomladnega sonca. Dan je obetal bele vršace na temno modrem ozadju. Osmerica tečajnikov z Boštjanom in Evo smo imeli v planu učenje žimske tehnike – na Zelenici in se potem še podat na kak vzpon, če bodo razmere. Vsi v pričakovanju in v želji po znanju, ki nam ga letošnja zima že toliko časa odreka ...

Ah kaj pa še! Bilo je tako:

Turobno sivo jutro, vrhovi odeti v nizko oblačnost in megle, hiter dostop do Zelenice, kjer nas pričaka vetrovno vzdušje. Šef reče: »Gremo v grapo!« in vsem se smeji. Eva in Edi se raje podata na turno smuko v smeri Triangla, Katja in Boštjan pa nameravata naskočiti Spodnji Plot. Preostali in pes Tinček na Zgornjem plazu naredimo prerez snežne odeje in se odločimo, da poiščemo vstop v Y. Seveda falimo – kar ugotovimo sicer kasneje, ko se po kratkem vzponu znajdemo v megli na kratkem grebenu in nam ne preostane drugega kot spust v levo, sosednjo grapo. Tam nas čaka cel žur: gaženje do riti, bolj plavamo kot hodimo. Ogledujemo skok pred nami in desno od njega buhtljasto skalo – zdi se, kot da sta stotine metrov stran, čeprav v resnici le kakih 50 m, le mi tako počasi napredujemo. Skok, ki je kljub količini snega bolj ledno skalnat, preplezamo eni varovani drugi ne. Ugotovimo, da gre odlično štirinožcu, ki ima pogon 4x4 z vgrajenimi derezami. A kaj ko je navezan na lastnico in je ne izpusti iz svojega čuvajskega očesa. Zato tudi njega opremimo s »pasom« in hop – že na štriku poplezava proti snežnemu izteku skoka. 

Grapa tu zložno teče do skalne glave – mi pa malo manj zložni: ali levo ali desno? Iščemo izhod, levo se konča na opasti, torej iščemo desno. Boštjan ugotovi, da bo potrebno še nekaj plezarije in že je na vrhu. Ponovno naredimo pasji plezalni plan - kako prečiti strm žleb, nato obiti skalo, poplezati še kakih 15 m v strmem snežnem odseku in zlesti čez manjšo opast. Tadej naveže sebe, zadaj pa še Tinčka. Ta malo pogleduje nazaj proti lastnici, najbrž upajoč, da ga ne zapusti spodaj. Plezarija traja kar debeli dve uri – nekaj je dela s štrikarijo, da vsi izplezamo. Na vrhu, ki sploh ni vrh, otrplih prstov srknemo čaj, tipkamo sms-je. V vetru in megli skoraj ne vidimo drug drugega in se podamo na iskanje vrha od koder imamo namen sestopiti po Osrednji grapi. Upajoč, da ugledamo vsaj kakšen košček krožničastega orientirja na Velikem vrhu Begunjščice izpod snega. Zaman! Kaj pa še - kaj smo sploh pričakovali? Vrh krstimo za vrh od koder Osrednje grape ni težko najti. V celoti zalita. Pa tudi mi smo zaliti, ponovno z gaženjem. Tokrat gre vseeno hitreje, udira se »samo« do kolen. In že se veselimo toplih objemov ostale ekipe, ki nas čaka ob vznožju Zgornjega plazu.

Eh, kaj bi izgubljali besede o nohtanju, vetru, sanjah o ričetu, tule so slike.

Naknadno ugotovimo, da smo plezali smer Trolko z varianto vstopa »reševanje vojaka Tinčka« :).

Plavali, hodili, smučali, plezali in dihali smo: Boštjan, Eva, Edi, Katja, Boštjan, Tomo, Marjeta, Tadej, Janko, Tina in pes Tinček.

 
 

1345678910

Zadnjič posodobljeno Nedelja, 20 Marec 2016 22:29
 

Komentarji   

 
+10 #1 Marko Mlakar 15:36 17-03-2016
bravo...zakaj to ni na prvi strani :-)
Citat
 
 
+4 #2 Željo 22:54 20-03-2016
Ker je pod reportažami. Bom dal link na FB stran in potem bo videl celi svet :lol:
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information