Začetek Reportaže Spisek vseh reportaž 13.11.2004 - SKUPNA TURA RISNIK - VIPAVA
13.11.2004 - SKUPNA TURA RISNIK - VIPAVA natisni E-pošta
Prispeval Peter Bajec   
Sobota, 13 November 2004 00:00
skupnaturaDne 13. novembra leta tovariševega tega ku je zdej, se je imela zgoditi skupna tura ajznpwonarskega ferajna nekam na primorsko. Vrla, uka željna ter novih izkušenj žejna tečajniška srenja se je prepustila v izkušene, vsega hudega vajene ter v najhujših stenah utrjene alpinistične roke protagonistov letošnje alpinistične šole. Namen ture je bil, da bi tečajniki pokukali v polno bisago izkušenj, nasvetov in znanja, ki so jo v dolgih letih napolnili naši alpinisti.rskupnat2Kraj, kjer bi modrost bruhala iz nabito polnega brašna naj bi bilo plezališče Risnik pri Divači. Midva s Samso sva drvela na rande vu pojnt, ko naju na čekpojntu Senožeče pozdravi tisti zgoraj (ali pa tista, kdu ti vej) z eno al pa 421 milijoni pa še neki drubiža kapljic. Hvala lepa, brez tega res ne bi mogli! Pri betuli Risnik se dogovrimo o spremembi plana in tu pride do izraza prednost majhnih mobilnih enot tipa Specnaz ali Seals. S hitrostjo 50km/h ali več izvedemo drzen preboj skozi deževni obroč proti koti 104 alias Vipava. Tu nas pričaka oblačno in toplo vreme. V trenutku si oprtamo tovore ter jo brž urežemo v brežino, seveda v lični kolonski formaciji, pod prve skale. Na ustrezni lokaciji zavzamemo bojne položaje, to je najbolj udoben položaj za marendo. Prednjači Saksidetov Erik po domače Dilca, ki si udobno nameščen z dilco na kolenih ureže par fet sira in prgišče kolobarjev klobase. Vse skupaj začini s česnom. Res, pravi gurman je tale naš Erik.
Praktični prikaz letne plezalne tehnike je izvedel Robi s pomočjo Frojda. Tečajniki so z odprtimi usti in našpičenimi ušesi absorbirali vsako besedo, ki sta jo izrekla mojstra. Celotni pedagoški proces je nadzoroval legendarni Stevo, viseč v svedrovcu z njegovim zaščitnim znakom v ustih - nikotinsko paličico. rskupnat3Demo team je prikazal pripravo štanta, napredovanje prvega in drugega v navezi, nameščanje vmesnega varovanja ter postopke, ki jih izvaja plezalska naveza na turi. Temu zelo prefinjeno izvedenemu prikazu je sledilo praktično delo tečajnikov v manjših skupinah. Na različnih koncih, je uglašeni orkester tečajnikov "Klin" imenovan, odigral svetovno znani koncert "Železni klin za skalo, št. 9". Zraven je seveda pritegnil zbor alpinistov in pripravnikov z lepo vižo:

"Klofaj, klofaj močno tale klin,
ker če slab bo, ti boš hin.
Tut če udariš včasih mim
to ni važn, glavn, da klin je in.
Zabiješ enga, zabiješ dva včasih tri
vponka not pa ena gurtna in seveda ti.
Kako že? Bičev vozel in polbič, par komand
in že sledi ti spodnji komandant.
Klin naj vedno ti visoko poje,
da cele bodo kosti vse tvoje!"


Ob zagnanem delu se je tisti zgoraj (al pa tista, kdu ti vej) zopet spomnu, da je potrebno mladiče v ranih letih zalivat, da bodo zrasli v korenjake. Tako nam je poslal eno pošiljko mokrih sanj in pedagoški proces se je v naglici zaključil. Abzajli so se izvedli v realnem simulatorju z naslovom "Tako zgleda p..darija v hribih" z rahlim pridihom mediterana. Umik bojnih enot se je vršil v smeri parkirišča in sicer v razpršeni bojni formaciji. Skupna tura pa se je formalno zaključila v eni betuli u Vipavi (kateri sm žal pozabil ime), kjer smo zasedli strateško najbolj pomembne in zaželjene točke - skoraj vse velike mize.
Kaj naj rečemo na koncu kot: "Bilo je lepo in upam da bo drugič tudi tako. Al pa še bulše. Haha".

Zadnjič posodobljeno Sobota, 22 Avgust 2009 22:05
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information