Začetek Reportaže Spisek vseh reportaž SEPTEMBER 2004 - SARDINIJA
SEPTEMBER 2004 - SARDINIJA natisni E-pošta
Prispeval Robi Hočevar   
Četrtek, 30 September 2004 00:00
sardinijaNa Sardinijo sem nameraval že za Novo leto. Ker sem tedaj dobil informacije, da je pozimi zelo vetrovno, sem se odločil novoletne praznike preživeti v Španiji. Na obisk Sardinije ni bilo treba dolgo čakati.


rsardegna01Poletne počitnice sem prestavil na konec septembra in v družbi ferajnovcev z otroki sem se za dva tedna odpravil na Sardinijo. Zaradi mnoštva otrok si niti pomisliti nisem upal, da mi bo uspelo kaj plezati, zato sem se opremil opremo za plažo in literaturo.
Potovalna mrzlica me je zgrabila šele po 550 km dolgi vožnji iz Ljubljane do Livorna, kjer smo se vkrcali na trajekt. Po 6-ih urah plovbe smo pristali v Sardinijskem pristanišču Golfo Aranci na severnem delu otoka. Ura je bila že noč, zato smo si po nekaj deset kilometrih vožnje poiskali prenočišče ob cesti. Naslednji dan smo se odpeljali proti zalivu Orosei. Na poti smo se med drugim ustavili na zanimivem kraju, kjer se da v živo in brezplačno ogledati Flaminge in konje, ki jim uspeva živeti izven hlevov. Vožnja je bila zelo zanimiva, saj nisem pričakoval tako gorate dežele. Popoldne smo se pripeljali skozi tunel, ki povezuje Dorgali in Cala Gonone; slednji kraj je bil naš cilj. rsardegna02Na drugi strani nas je pričakal lep pogled na skalne stene, ki so obetale dobro plezarijo in na morje, ki je obetalo prijetno kopanje in izležavanje. V nasprotju z omenjenim pa samo mestece ni izgledalo nič kaj prijetno. V začetku sem bil razočaran tudi nad edinim kampom v tem kraju, saj sem pričakoval, da bomo kampirali kje ob obali. A ker je to pač edini kamp nismo imeli veliko izbire. Kasneje sem se tudi tega privadil. Konec koncev nam je lastnik kampa po dolgotrajnem pregovarjanju kar dobro spustil ceno.
Odločili smo se, da bomo tu ostali pet dni. V začetku sem bil mnenja, da toliko časa nimamo kaj početi, a sem se motil. Možnosti za plezanje je toliko, da bi imel dovolj dela za cele počitnice, pa še kopali smo se vsak dan na drugi plaži. rsardegna03September je čas, ko je dan še kolikor toliko dolg, temperatura zraka je ugodna in morje je še vedno toplo. Prav temperatura morja me je zelo presenetila, saj sem se v tako toplem morju le redkokdaj kopal.
Plezanje pa je tu poglavje zase. V okolici mesteca je kar 13 plezalnih sektorjev. Skala je povsod prvovrstna. Smeri so odlično opremljene. Malo manjša je izbira lažjih smeri (pod 6a), a jih je v povprečju vseeno precej več kot na celem otoku. Celodnevno plezanje ob sončnem vremenu skoraj ni možno saj se temperatura zraka povzpne tako visoko, da kar sili po skoku v morje. To velja le za smeri, ki so v soncu. Takoj, ko sektor objame senca pa je plezanje zopet pravi užitek.
rsardegna04Po petih dneh smo se odpravili na zahodno obalo. Sprva je bilo načrtovano, da bi potovali čez hriboviti del otoka, kjer je sicer zračna razdalja najkrajša, poleg tega pa bi si še ogledali košček čudovite Sardinije. V moje zadovoljstvo in verjetno tudi v zadovoljstvo vseh otrok, ki se vožnje niso prav nič veselili, smo načrtovano pot kmalu zgrešili in se znašli v bližini avtoceste po kateri smo se udobno pripeljali do Oristana in po lokalnih cestah do Guspinija in nato še po nemogoče zavitih cesticah še čez gorski predel do obale. Namestili smo se v kampu med Bugerujem in Fluminimaggiorejem. Tudi ta kamp ni ob obali in tudi tu smo se zmenili za dober popust. Ta kamp je bil kot izhodišče precej slabši od prejšnjega saj v bližini ni ničesar. Najbližja trgovina je v Bugeruju ali v Fluminimaggioreju, do najbližje plaže je skoraj 3 km, do najbližjega plezališča pa skoraj 10 km. rsardegna05Na vsakdanje vožnje z avtom do posameznih destinacij smo se kar hitro navadili; drugega nam ni preostalo. Za vsak dan posebej je bilo potrebno določiti cilj kamor se je nato premaknila naša mini karavana. Morje je bilo tu zelo valovito in nekoliko hladnejše kot na vzhodni obali, zato smo se manj pogosto kopali. Glede na to, da se je karavana premaknila šele blizu opoldneva, ko so starši pripravili svoje otroke in jih strpali v avtomobile ter da so poti do plezališč daljše, niti ni ostalo časa za poležavanje na plaži in kopanje. Ne glede na oddaljenost plezališč pa smo v plezariji zelo uživali. Tudi tu je skala več kot odlična.
Poleg plezanja smo si vzeli čas tudi za celodnevni izlet na Costa Verde (ogromna mivkasta plaža) in za obisk kmečkega turizma z odlično domačo hrano.rsardegna06
Za konec lahko zaključim, da je september idealen mesec za obisk Sardinije, saj klima v tem času omogoča zares aktivno preživljanje počitnic. Ker je visoka sezona mimo, so tudi cene trajekta in kampov še kar sprejemljive. Kljub temu, da trajekti v tem času niso več polno zasedeni, priporočam rezervacijo in nakup vozovnice kar v Sloveniji vsaj mesec ali več pred odhodom. S tem si lahko zagotovite še nižjo ceno prevoza. Zemljevide in plezalne vodnike si lahko priskrbite v knjigarnah ali v trgovinah s športno opremo. Jaz sem si nabavil plezalni vodnik Pietra di Luna v angleški izdaji. Vodnik zajema plezališča cele Sardinije. Na prvi pogled je nekoliko nepregleden, a sem se ga v dveh tednih nekoliko navadil. V Cala Gononeju sem opazil tudi dve trgovini s plezalno opremo. Nobena ni bila vrhunsko založena, a so ponujali vse kar friko potrebuje. rsardegna07

Nekaj internetnih povezav za več informacij:

- plezališča in plezalni vodniki
www.sardiniaclimb.com
www.rockfax.com
- avtokampi
www.camping.it
- turistične informacije
www.sardegna.net
www.regione.sardegna.it
www.sardegna.com
- trajektne povezave
www.moby.it
www.corsicaferries.com

Zadnjič posodobljeno Sobota, 22 Avgust 2009 21:25
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information