Začetek Reportaže Spisek vseh reportaž 1. MAJ 2004 - LES ALPILLES - IDEALNA PLEZALIŠČA V PROVANSI
1. MAJ 2004 - LES ALPILLES - IDEALNA PLEZALIŠČA V PROVANSI natisni E-pošta
Prispeval Aleš Klabus   
Sobota, 01 Maj 2004 00:00
provansaV letu 2004, za prvomajske praznike, smo nekateri člani in simpatizerji AO Železničar nadaljevali s plezalnim raziskovanjem južne Francije. Tokrat smo se odločili za južnejše kraje, za obisk hribovja les Alpilles, ki leži sredi čistokrvne Provanse. Kljub kratkim počitnicam smo se temeljito razgledali, naplezali in tudi nakolesarili, saj smo imeli srečo z vremenom (v nasprotju z letošnjimi obiskovalci Paklenice).

MINIATURNE ALPE
rprova01Les Alpilles (Alpili) so čisto zadnji jugozahodni izrastek Alp. Slikovito nazobčani, goli ali z grmovjem porasli apnenčasti hribčki, katerih najvišji vrhovi ne presegajo 400 m, od daleč izgledajo kot prava alpska gorska veriga - nekakšne miniaturne Alpice.
Ležijo v osrčju Provanse med znanimi mesti Avignon, Salon in Arles. Vsa mesta, vasi in takorekoč celotna pokrajina so turistično izredno razvita in priljubljena, vendar v zgodnji pomladi še prijetno mirna. Za končni cilj smo si izbrali vasico Eygalieres ob vznožju severne strani Alpilov, kjer smo prek interneta odkrili že delujoči kamping. Gre za eno najlepših provansalskih vasi, sredi tipične kmetijske pokrajine (oljke, sivka, vinogradi, topoli itd.) z razvalinami na skalnem griču ter idiličnim starim delom. Vpliv mediterana je zelo občuten, zato je konec aprila lahko že kar vroče, vendar pa pogosto tudi vetrovno. rprova02Predvsem veter Mistral (nekakšna provansalska burja) je lahko dokaj neprijeten.
Alpile smo izbrali predvsem zato, ker nudijo na majhnem območju zelo številna, atraktivna, lahko dostopna in ne pretežavna plezališča, ugodna tudi za obisk z majhnimi otroki. V krogu 8 do 25 km okoli Eygalieresa je sedem bolj ali manj obsežnih plezališč, vsa v apnencu, ki pa se zelo razlikujejo med sabo. Nahajajo se pri krajih Orgon, Aureille, Mouries, St. Remy, Maussane in Fontvieille, nekoliko severneje od Alpilov pa tudi v Cavaillonu. V dobrem tednu smo imeli dovolj časa za obisk štirih plezališč in bili nad vsakim posebej navdušeni.


ORGON
rprova03 Prve dni smo obiskali najobsežnejše in danes najbolj znano plezalno področje Alpilov pri kraju Orgon na njihovem skrajnem vzhodu. Smeri se nahajajo v stenah, ki so raztresene okoli manjše dolinice z jezercem, na južni strani Orgona. Tu je tudi kemp (ki pa je odprt od srede maja naprej) ter parkirišče. Vseh 35 sektorjev je lahko dostopnih (5 do 20 minut). Stene štrlijo iz borovih gozdičev in so obrnjene na vse strani, zato se lahko vedno pleza v senci. Smeri je več kot 350, večinoma so dolge 15 do 35 m, le nekaj je daljših (do 70 m). Prevladujejo lažje in srednje težke smeri po ploščah (230 smeri do 6a). Opremljenost je pretežno solidna, le občasno preseneti kakšen nenavadno dolg presledek med dvema svedrovcema, ponekod pa je moteča tudi zlizanost.
Čeprav že sam Orgon nudi tudi precej težkih smeri, je za dobre frikote v bližini še primernejše plezališče Orgon Canal, ki se nahaja jugozahodno od vasi Orgon ob zunanjem robu Alpilov, ob namakalnem kanalu v dolini reke Durance. V osmih sektorjih je cca 115 smeri, dolgih 15 do 35 m. Večinoma gre za težke smeri (60 je težjih od 7a).

MOURIES
rprova04Tretji dan smo obiskali plezališče Servanne pri vasi Mouires ter bili vsi navdušeni, saj gre za izjemno atraktivno in po konfiguraciji nenavadno ter v več pogledih idealno plezališče. Ravna poljedelska pokrajina, ki se razprostira od morja proti Alpam se severno od vasice Mouries (na južni strani Alpilov) začne gubati. Tu je nastal prelom - eden od prvih grebenčkov, ki je takorekoč začetek celotnega Alpskega gorovja na zahodnem koncu. Iz blago valovite pokrajine štrli tanka, nekaj deset metrov visoka apnenčasta skalna stena iz več plasti, ki se več kot kilometer in pol vleče od zahoda proti vzhodu.
Plezališče je nastalo v osemdesetih letih ter je bilo sprva eno najpomembnejših in najbolj obiskanih na tem koncu (kar dokazuje občutna zlizanost nekaterih smeri). Opremljene smeri se večinoma nahajajo na severni, nekaj pa tudi na južni strani stene. Od parkirišča na zahodnem koncu si sledi 14 sektorjev drug za drugim, do najbolj oddaljenega je 20 minut. Vseh smeri je več kot 200. rprova05Gre izključno za navpične, zmerno nagnjene ali celo nekoliko previsne plošče, visoke 10 do 25 m. Cca 50% smeri je lažjih od (vključno) 6a+, vendar so ocene konkretne. Opremljenost je odlična, kompaktnost stene pa zelo solidna.
Plezališče je idealno v več pogledih: je izjemno fotogenično, nahaja se v idilični pokrajini, z roba stene se odpre fantastičen razgled vse do morja na jugu ter po Alpilih na severu, razmere so zares idealne za družine z otroki, ki se lahko varno igrajo na travnikih pod steno, idealna je senčna in zavetrna severna stran sten (v nasprotju z južno, kjer ni sence in pogosto močno piha) itd. Zares vredno obiska !

AUREILLE
rprova06V nasprotju s klasičnim plezališčem v Orgonu ter nadzemeljskim plezališčem v Mourieu je plezališče La Civadiere severno od kraja Aureille spet nekaj popolnoma drugega. Nahaja se visoko v osrednjem grebenu Alpilov ter ima zaradi pokrajine, razgleda ter tipa stene oziroma skale čisto gorski značaj. Plezališče je nastalo šele sredi devetdesetih in nudi več kot 100 smeri v odličnem apnencu. 10 sektorjev si sledi od zahoda proti vzhodu. Obiskali smo sicer le najbližjega, do katerega je 15 minut zmernega vzpona. Smeri so odlično opremljene, dolge (tudi do 60 m) ter zelo raznolike in razgibane (nagnjene do navpične plošče, previsi, jame itd). Zaradi odprtosti in južne ekspozicije lahko občasno moti sončna pripeka ali pa vetrovnost.

CAVAILLON
rprova07Severovzhodno od Alpilov (manj kot 10 km od Eygalieresa) se ob vznožju hriba St. Jacques, nahaja malo, slikovito mestece Cavaillon, zelo primerno za plezalno - zapravljalni obisk. Za plezanje opremljene stene so tik mesta oz. v njegovem parku. Smeri je veliko (več kot 300, vseh težavnosti) in so solidno opremljene, nekoliko moti le zlizanost (zelo lahek dostop - velika frekventnost) ter nekoliko netipično, mestno okolje. Kljub temu vredno obiska.HRIBOLAZENJE IN KOLESARJENJE
rprova08Alpili so zelo primerni tudi za zmerno hribolazenje in tudi težavnejše gorsko kolesarjenje. Veliko je lahkih markiranih poti, ki vodijo med glavnimi grebeni, po glavnih grebenih in vrhovih pa vodi tudi težja pešpot (označena z rumenimi markacijami), kjer je potrebno občasno tudi nekoliko poplezati. Za kolesarje je na razpolago veliko tur različnih težavnosti, kljub temu, da višinske razlike med najnižjo in najvišjo točko ne presegajo 300 m. Na razpolago so vodnički in zemljevidi, po terenu pa oznake.

 

UPORABNE INFORMACIJE
Vožnja: Do Alpilov je iz Ljubljane dobrih 1000 km avtoceste (cestnina 50€): Ljubljana - Trst - Benetke - Genova - Nica - Aix - Salon - Orgon itd.
Nastanitev: Na območju Alpilov je poleg kampa v kraju Eygalieres še nekaj kampov, pri katerih pa je potrebno preveriti spomladanski ali jesenski obratovalni čas - večinoma se odprejo šele maja. Najbližji kampi so še v krajih St. Remy, Orgon (Camping de la vallee heureuse, sredi plezališč, odprt šele sredi maja), Mouries, Maussane, Fontvieille ter St.-Etienne ter tudi v Cavaillonu (Camping de la Durance, zelo blizu plezališč). Cena našega kampa v Eygalieresu je bila ugodna (primerljiva s hrvaškimi) prav tako njegova opremljenost (solidne toalete, topla voda, otroško igrišče itd.). Poleg kampov so na razpolago še mahni hotelčki in kmečki turizem.
Zemljevidi, vodnički: Dobri zemljevidi (specialke) in raznovrstni vodnički so na razpolago v trafikah in knjigarnicah, ki jih je povsod dovolj. Obstaja poseben vodniček za Orgon ter poseben za ostale Alpille (slednji je precej beden). Precej informacij se da dobiti na internetu (www.ffme.fr/casiroc/).
Opozorilo: Na področju Alpilov (pa tudi na veliko drugih območjih Provanse) so v času visokega poletja (julij, avgust) zaradi izjemne nevarnosti požarov, prepovedane vse aktivnosti v naravi izven glavnih cest in poti. To seveda velja tudi za plezanje in gorsko kolesarjenje. Prav tako je v celoti prepovedano divje kampiranje.

Zadnjič posodobljeno Sobota, 22 Avgust 2009 21:17
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information