Začetek Grandes Jorasses
Grandes Jorasses natisni E-pošta
Prispeval Primož Bregar   
Sreda, 05 November 2014 18:01

In smo šli. V četrtek po šihtu poženemo proti Razdrtemu kjer poberemo Gresa, Poli, Tedi in jest.

 

Pot je že znana, ampak mineva vseeno počasi, pa vendar se približno ob dveh zjutraj v petek zbašemo v spalke pod nadstreškom wc-ja ob pokopališču v Chamonixu. Zjutraj se razgledamo po mestu, dokupimo še neke malenkosti, spakiramo opremo in se z zobato železnico odpeljemo do koče Montenvers na nadmorski višini 1909 m. Od tu pešačimo po ledeniku navzgor, dokler ni na naši levi bivak Leschaux in tu se naše poti razidejo. Poli in Tedi gresta na bivak midva z Gresom se odločiva za drugo taktiko in jo prasneva direkt pod steno Žorasov. Od koče do pod stene rabiva debelih šest ur dostopa. Malo obgledujeva steno, ta reč res ni majhna, je kar cmok v grlu. Urediva si plato za spanje in ko zraven najdeva na pol zakopan šotor, ki ga brez pardona postaviva, se nama smeji do ušes. Vstaneva ob drugi uri zjutraj, zajtrk, pospravljanje, scanje in sranje, ja prav res sranje, malo čez tri pridrvita dve navezi Francozov pod steno in se naguzijo pred naju, visoko v steni pa je naveza ki je bivakirala nad nama. Vstopiva ob pol štirih. Že na štartu naju vse mine, Francozi plezajo en preko drugega pa še počasni so povrhu, ampak nekako se razporedimo in plezanje steče. Razmere so odlične, tako da hitro napredujemo. Ob sončnem vzhodu smo že visoko v steni. V prvih dveh tretjinah smeri se menjavata sneg in led solidne kvalitete, naklonina ne popušča, višje je potrebno malo potulati, še višje je razrežaj skalne plazarije. Tri cuge pod vrhom se prične detalj smeri, prvi je prečka v desno po gladkih ploščah, drugi je strm žleb ki zna biti ob slabih razmerah tečna reč, sedaj pa nama ni povzročal nekih težav, tudi varovanje se je dalo uredit. Še raztrežaj po strmem ledu in že sva na vrhu. Nepopisno veselje.... Sestopiva na južno stran na bivak Boccalatte, kjer prespiva. V nedeljo zjutraj pa do doline Courmayorške na hladno pivo ter na štop nazaj v Chamonix. Ko pobereva še Polija in Tedija jo odpujsamo v rodno vas domačo, kamor pridemo v zgodnjih jutranjih urah v ponedeljek.

 

U glavnem lepu je blu.

 

Aja, plezala sva kombinacijo smeri Crozov steber s Slovenskim vstopom, še ocena smeri : V, WI5, M5, 1000m, 12h.

Ppriprave na odhod.Machina Grande :)Dolgi dostopi....to imam najraje :)Spust na ledenik.Tole me je spomnilo na Kirgizijo :)Ledeniku kar ni koncaPod steno te stisne v želodcu ;)V izposojenem šotoru :)Zgodaj zjutraj pa spopad s samim seboj ;)Gužva pred težjimi mestiVmesna snežišča. Meča trpijo čez celo steno :)Naklonina ne popušča :)Francozi se držijo skupaj.Skalni del smeri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RazglediMi2 :)Delikatna prečka pod Gresovim štantomZačetek strmega,ampak lepo narejenega žleba.Višje se žleb položi.Še zadnji cug. Gres na vrhu smeri :)Sledijo trije spusti ob vrvi do snežišča.Za vnuke :) Dolg sestop do bivaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jutro na bivaku.Sestop v dolino.Bivak zlit z okolico. Južna stran Jorasov.Še ena skupna pred odhodom domov :)

Zadnjič posodobljeno Torek, 18 November 2014 08:26
 

Komentarji   

 
+2 #1 Željo 18:07 05-11-2014
Jaki momci =). Bravo! :)
Citat
 
 
0 #2 Eva Breznikar 18:51 05-11-2014
Bravo, ful dobr :)!
Citat
 
 
0 #3 Domen Košir 21:00 05-11-2014
Bravo ekipa! dobri ste. oz kokr je željo reku :-)
Citat
 
 
0 #4 Marko Erčulj 21:11 05-11-2014
Svaka čast fantje, pridni ;-)
Citat
 
 
0 #5 Primož Urh 23:28 05-11-2014
Pa niste vi od muh! Še enkrat več klobuk dol! Pa kar tko na štop iz ene države v drugo :D
Citat
 
 
0 #6 Poli 09:48 06-11-2014
Važnu da je padla ena za vnuke :lol:
Citat
 
 
0 #7 Luka Golob 07:54 10-11-2014
Lepa!
Citat
 
 
0 #8 jirzi 10:25 11-11-2014
Nice!
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information