Začetek Lepa juga - hribi in motorji
Lepa juga - hribi in motorji natisni E-pošta
Prispeval Jaša Saražin   
Sobota, 16 Avgust 2014 19:43

Idej je bilo dosti, cilj pa, da se še kam zapeljem z motrorjem po svoji volji, novim avanturam naproti...Ko sem idejo zaupal Mihu, je ugotovil da ima dopust do 16. in se mi z veseljem pridružil...in sva šla;)

1Velebit

 

 

 

 

 

 

Najpej ob morju, potem po notranjosti, pa spet ob morju in tretje dopoldne sva se že vozila po Durmitorju. Na glavnemu Bobotu sem že bil pred petimi leti, tako sva se tokrat odločila za obisk Prutaša (2393), ki je s svojimi vzporednimi linijami apnenca en najrazpoznavnejši vrh Durmitorja. Štartala sva v megli, kasneje pa se je kar lepo ščistilo. Samo sosednja Soa Nebeška (najvišja 800m stena Durmitorja) se ni in ni hotela otresti megle. Po slabi uri čakanja na vrhu, da bi jo le videla, sva se naposled le napotila nazaj v dolino.

3Prutas4Prutas

 

 

 

 

 

 

Istega dne sva se mimo slikovitih Komov že pripeljala v Plav pod Prokletijami. Lastnik kampa nama je predlagal Karanfile in predlog se je izkazal za zelo dobrega. Z izhodišča na 1150 m sva bila na prvem vrhu (2460) že v 2,5h, od tam pa sva po brezpotju podaljšala še na Veliki vrh Karanfilov (2490). Razgledi na Albanski del Prokletij so bili fenomenalni.

5StenaKaranfila6Prokletije7Prokletije

 

 

 

 

 

 

Naslednji dan je služil prehodu Kosova, dan za tem pa obisku Šar Planine...Ideja da bova po kolovozu, ki pripelje na severno stran Šar Planine prelisičila sicer precej daljšo pot do Titovega vrha (2747) ni bila ravno najboljša. S hojo po ovčjih stečinah sva zato pričela šele ob 12ih in se po travnatih, manj in bolj strmih poljanah prebijala do vrha več kot 3 ure, kar je sicer enako polni časovnici po markirani poti, ki bi jo z najinim korakom vsekakor skrajšala. Kljub temu, da sva zaradi pozne vrnitve bila primorana ostati še eno noč v Tetovu, so nama širni razgledi in fascinantna pokrajina Šar Planine odtehtali "časovno izgubo."

8SarPlanina9SarPlanina

 

 

 

 

 

 

Po Makedoniji je sledila vožnja do Grške zahodne obale, kjer sva se hladila v morju, da sva lažje dočakala trajekt za Trst.

Poleg Prokletij, tudi Durmitor in Šar Planina skrivajo precej alpinističnega potencijala. Čeprav so na prvi pogled zalo zeleni, te planjave skrivajo tudi velike in zanimive stene...

...detajlnejše opise o samih hribih in motorističnih avanturah pa si boste lahko prebrali drugje;)

Zadnjič posodobljeno Nedelja, 17 Avgust 2014 16:33
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information