Začetek Turn Gamsove matere - Smer Peters-Deye
Turn Gamsove matere - Smer Peters-Deye natisni E-pošta
Prispeval jirzi   
Ponedeljek, 22 Avgust 2011 21:50

Z Nejcem Mrakom iz AO Radovljica sva se v petek, 19.8., podala v "Julijske Dolomite", torej v Žabniško krnico v Zahodnih Julijcih. Zlezla sva smer Peters-Deye (VI+/IV-V, 550m do Božjih polic) v Turnu Gamsove matere. Gre za smer, ki ima eno najboljših skal v Julijcih in je čisto primerljiva z Dolomitsko. Verjetno je zato odveč pripovedovati, da je smer ena sama uživancija, razem mogoče prvega raztežaja, ki je (vedno) moker. Zanimivo je to, da imajo tudi lažji raztežaji enako dobro skalo, kot težji, kar je precej redkost v naših hribih. Smer ima en zabeljen detalj, kakih 7 metrov visok prehod čez previs z oceno VI+ in konstantno težko plezarijo, ki človeka kar pošteno navije. Je pa zadeva dobro nabita in omogoča tudi A0.

Varovališča so narejena, v spodnjem delu jih je nekaj tudi na svedre, težji raztežaji imajo večinoma dovolj vmesnega varovanja, lažji pa skoraj nič, zato je dobro imeti nekaj aluminijastih prijateljev, ki pa zaradi kompaktne skale marsikje nimajo kam prijeti. 

Plezala sva do Božjih polic in prečila desno v grapo Gola NE, po kateri vodi precej pustolovski sestop. Lahko bi sicer plezala še 150 lažjih metrov do vrha, a bi se sestop precej zakompliciral. 

Zelo priporočljivo! Za konec še zanimivost, Nejc drugo leto praznuje 50-letnico. 

deye_peters01deye_peters02deye_peters03deye_peters04deye_peters05deye_peters06

 

 

deye_peters07deye_peters08deye_peters09smer1

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadnjič posodobljeno Ponedeljek, 22 Avgust 2011 22:45
 

Komentarji   

 
0 #1 SlaTki 08:47 23-08-2011
Če bi potegnala do vrha bi pa kr maratonc ratu, po vseh teh letošnjih smereh. ;-) Lepa.
Citat
 
 
0 #2 jirzi 13:18 23-08-2011
Če odšodraš do vrha, moraš sestopiti vzhodno do škrbine, se spustiti na pot Anita Goitan, po njej skoraj do vrha Viša in od tam desno v Golo NE. Vsaj uro in pol več; nama ni bilo vredno. Konec koncev imava skupaj blizu 100 let :D Sicer je pa Nejc rekel, da je važna pot.
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information