Začetek Travnik - Debeljakova varianta Aschenbrennerja
Travnik - Debeljakova varianta Aschenbrennerja natisni E-pošta
Prispeval Jirži   
Nedelja, 14 Avgust 2011 20:55

Ker je letos lepo vreme skopo odmerjeno, je treba izkoristiti vsako izboljšanje, zato sva še z Boštejem v četrtek, 11.8. podala v Travnik in splezala Debeljakovo varianto znanega Peharja oz. Aschenbrennerja VI+/V-VI, 800m). Pehar je bil ob nastanku l. 1934 daleč najtežja smer v naših stenah in ena najtežjih v Evropi. Žal je smer precej izsiljena in prvopristopnika, sicer člana takratne evropske plezalne špice, sta kar pogosto segla po tehniki. Slovensko čast je po vojni rešil legendarni Cic Debeljak (sicer avtor prve VI+ v naših stenah). Z logočnim dojemanjme naravnih prehodov je našel odličen "obvoz" po prvovrstni skali in čeprav je plezalsko malo težja, je hkrati tudi bistveno lepša.

Smer je zgodovinsko sicer pomembna, vendar je na splošno precej grda (edini lep del je Debelakova varianta). K temu je malo pripomogla tudi precejšnja mokrota, ki naju je spremljala v večini cugov originala. Da prideš do pravega začetka smeri, navpičnega kamina (V), je treba narediti dolg ovinek desno po mokri in zelo drobljivi skali. Da torej prideš do začetka plezarije, prej narediš kar 7 čudnih raztežajev. Tudi prehod v Bunker in izhod iz njega potekata po skali, kjer se samo čudiš, kako vse skupaj sploh stoji skupaj. K sreči je vsaj ta zadnji del vsaj dobro nabit. Debelakova varianta pa je čista uživancija v res dobri skali in v neverjetni izpostavljenosti.

Opremljenost je nad kaminom dobra, do tja pa je dobro imeti nekaj klinov in metulje (frende). Slednji pridejo prav tudi v Varianti. Varovališča so večinoma narejena. Opis v Miheliču je v redu.

Zaradi že nekoliko pozne ure sva izstopila po (običajni) prečnici levo in nadaljevala po grebenu do vrha.

Za sestop svetujem prečenje po grebenu do Velike in Male Mojstrovke in sestop po Hanzovi poti. Jalovška škrbina je sicer bližje, a je sestop iz Travnika precej komplicirana zadeva, sploh če se približuje noč.

IMG_7444IMG_7446IMG_7447IMG_7449IMG_7450

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7453IMG_7455IMG_7456IMG_7458IMG_7459

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7461IMG_7465

 

 

 

 

 

 

 

Zadnjič posodobljeno Nedelja, 14 Avgust 2011 22:37
 

Komentarji   

 
0 #1 Marko Erčulj 21:57 14-08-2011
Bravo fanta :D še posebej pa čestitam Liscu za tako posebno smer :-) zdej ne boš več Lisac, ampak Rdeča nogavička :D :D ČESTITAM !
Citat
 
 
0 #2 Luka Golob 23:26 18-08-2011
Bravo! Klasika :D
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information