Začetek Plezalni tabor Dolomiti 2011
Plezalni tabor Dolomiti 2011 natisni E-pošta
Prispeval Jaša Saražin   
Petek, 05 Avgust 2011 06:45

Malo z zamudo, pa vendar.

Drugi teden julija je že skoraj tradicionalno rezerviran za tabor v Dolomitih. Letos smo se spet nastanili v kampu Rochetta v Cortini. Najbolj zagreti so bili tam že v petek, glavnina pa nas je prišla v soboto in ostala teden dni do nedelje. V času tabora se nas je zavrtelo približno 30 Železničarjev.

 

Prvi vikend smo si nekateri vzeli za ogrevanje v krajših in lažjih smereh, drugi pa so izkoristili nedeljsko vreme za osvajanje dolgih smeri v Punti Fiames. Tako sta Tinetova in Boštijeva naveza splezali Spigolo Jori (V, 550m), Lukova naveza pa Dimai (IV, 500m). Pet pa nas je bilo težke boje ob spremljavi Golice s celo vojsko Italijanov v 180m smeri v Sas de Stria. Kolesarska dirka je na prelaz Falzarego pripeljala slovenske navijače, ki so neumorno 6 ur nažigali Golico (izključno samo Na Golici). Prav tako pa je usoda hotela, da smo bili mi tam na hribu teh 6 ur in nam dodelila še 13 navez iz Benetk, ki so praznovali obletnico društva in mnogi od njih so se v steni prvič poizkusili, zato je procesija napredovala po polžje.

Med tednom smo imeli večinoma le do kosila čas pretegovati ude v stenah, saj so vremenarji grozili s popoldanskimi nevihtami. Nekaj popoldnevov je res deževalo, na koži pa smo jih nekateri izkusili le v Petih Stolpih v petek. Tisti dan sta vladali smeri Miriam (V) in Fessura Dimai. Slednjo je Poskušal Bošti z Matejem, vendar se jima ni posrečil prosti poizkus, zato »samo« VI-, A0.

Skoraj vsak dan se je lezlo v Malem Lagazuoiju, kjer smo prečesali vse smeri iz vodnička po dolgem in počez. Lagazuoi je bil pogosta izbira, saj 200-metrske smeri nudijo večinoma odlično skalo, dober vadbeni prostor za nameščanje varovanja in raznoliko plezarijo s kratkim dostopom. Podobno je veljalo tudi za stolpa Falzarega. V stolpih je bila najbolj plezana, kot se po imenu spodobi Via delle guide, zanimivejši izbiri pa sta bili Papijeva kombinacija te smeri s smerjo Brandolin (V/IV+) in Via Comici (V-).

Posamezni vzponi pa so bili opravljeni tudi v Lastonih in Casonu di Formin, Crodi Negri, Torrione Marella, v Castelettu pa sta Tine in Tadej Kodrič (AO Črnuče) splezala Pachio (7a+, pravita, da bol diši po 6c+) in La grande Guerra (7a, naj bi pa bila primernejša 6b+). Bošti nas je z Matejem presenetil v Constantini - Ghedina (VI-) v Tofani ter smerjo Zeper (Pilastro sinistro, VI) v Gran Diedru.

V četrtek nas je zaradi vremenske napovedi večina odšla v plezališče, kjer bi lahko bili hitro na suhem, le peterica je pod taktirko Robija lezla v Falzaregovih stolpih, kjer jim je pred poslabšanjem uspelo zlesti kar dve smeri.

V nedeljo smo večinoma le pospravljali šotore in se odpravili poti domu. Tabor je ponovno uspel, tečajniki so zlezli nekaj lepih smeri in pridobili dragocene izkušnje, marsikdo se je tudi že poizkusil v vodstvu kakšnega raztežaja. Sedaj ko smo vplezani je pa potrebno čim več teh izkušenj prenesti tudi v naše gore.

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information