Začetek Triglav - Smer Sandija Wisiaka
Triglav - Smer Sandija Wisiaka natisni E-pošta
Prispeval jirzi   
Ponedeljek, 18 Julij 2011 18:59

Včeraj sva z Domnom izkoristila nedeževno napoved in odšla v Triglav. Domen si je zaželel eno daljšo plezarijo in izbrala sva Smer Sandija Wisiaka (V, 600m) v zahodnem delu Triglavske stene. Smer je delo dveh legend, Uroša Župančiča in Franceta Ogrina, ki sta smer zlezla l. 1933. Velik del smeri poteka čez kompaktne plošče z majhnimi oprimki in stopi, kjer lezeš večinoma na trenje. Ob misli, da sta vse te musave detajle stara mojstra zlezla z takratno opremo, predvsem plezalniki, lahko rečem samo Ala jim vera Smile.

Skala je večinoma zelo kompaktna (razen rdečega kamina nad stikom s Tržaško zajedo) in solidno opremljena, vendar je tip skale tak, da se marsikje ne da zabiti, zato klini niso ravno na gosto posejani. Štanti so večinoma narejeni, vendar jih je treba najti. No, v smer in steno takega formata se itak ne vstopa brez zaloge pomičnih in fiksnih varoval, torej metuljev in klinov.

V duhu prvopristopnikov na koncu rdečega kamina nisva pobegnila po prečkah v desno, kar je zadnje čase trend, ampak nadaljevala levo navzgor po originalni smeri. Skala sicer ni na nivoju spodnjega dela, a sile ni. Na koncu rdečega kamina narediš raztežaj prečke v levo in nadaljuješ naravnost po strmi zajedi (IV, klin). Tu je razpoloženje malo popestrila manjša plohica, a sile ni bilo. 13 raztežaj te pripelje ven iz strmega dela in do roba stene je še 150m iskanja prehodov (do II). Skico smeri priporočam tisto iz plezanje.net in ne tisto iz Miheliča.

Na koncu še pohvala Domnu za suvereno plezanje v njegovi prvi veliki smeri (in tretji vse skupaj). Wink

IMG_7342IMG_7344IMG_7346IMG_7348IMG_7349

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7351IMG_7352

 

 

 

 

 

 

 

Zadnjič posodobljeno Ponedeljek, 18 Julij 2011 19:34
 

Komentarji   

 
0 #1 SlaTki 20:32 18-07-2011
Smer je že dalj časa na mojem seznamu želja, tako da vama pošteno zavidam. Sem pa hkrati vesel za vaju. :D

Ko smo že pri zgodovini, je Nejc Zaplotnik to smer soliral, ker ga je soplezalec pustil na cedilu. :o
Citat
 
 
0 #2 Robert Hočevar 17:10 19-07-2011
Vesel sem takšnih novic. Da bi jih le bilo več. Bravo!
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information