Začetek Alpinistka z mutacijo
Alpinistka z mutacijo natisni E-pošta
Prispeval Plezajoči   
Četrtek, 16 Marec 2017 10:30

Prvič so nas bele pošasti prestrašile, drugič jim je uspelo zgolj zdesetkati naše vrste in 3. tura Alpinistke se je v mutirani verziji zgodila. Tri naveze smo v nedeljo zarana zarinile v zahodno steno Kalškega grebena.

Žile in David sta plezala Centralno smer (III+/3, M5, UIAA5). Po zanimivem in za Davida dokaj težkem začetku čez skok so jima dobre razmere višje omogočale, da sta napredovala hitro in nenavezana. Smer čez steno išče naravne prehode in zgoraj pušča veliko izbire med njimi. Razmere za plezanje grap so bile odlične, če odštejemo krče stegenskih mišic. Po štirih urah plezanja sta se plezalca kar hitro pobrala z vrha, ker se je že dvigala megla. Zoprn sestop zaradi cokel in klož se je malo zavlekel tudi zato, ker sta se odločila za bližnjo varianto po eni od lažjih grap, a štrik pri tem ni hotel sodelovati. Pri avtu je sledil stisk rok, David je prejel še gratis krče in pa seveda Jager in Diesel v bližnji kafani.

Drugi dve navezi sta medtem še besno rinili proti vrhu in se dajali z grebenom. Boštjan, Sandra in Janko so lezli po sosednji Diagonalki (III+/3, M, 750m; 70°,40°-60°). Bošt je soplezalca že na vrhu prve gredine zaradi kratke kopne prečke privezal na štrik. A ker je bil sneg odlično pomrznjen, so s pikanjem hitro napredovali v najdaljši smeri stene. Tempu primerno so tudi v tej navezi pekla meča, dokler se niso začeli bolj strmi, vendar lepo zaliti odstavki. Da ne bi bilo prelahko, jim je pot na vrh zaprl petmetrski skok: skala brez omembe vrednih razčlemb, pokrita s puhcem. Bošt se je po nekaj poskusih odločil turo narediti bolj zanimivo in se je spustil niže, kjer je našel izhod v sosednjo grapo prek zračne prečke. Psihotest je uspel. Po strmi grapi in prečenju pobočja so se priključili prvotni smeri, kjer je bilo treba zaradi mehkejšega snega in njegove slabe opore previdno čez nekaj skokov do vrha. Utrujeni, ujeti v glorijo in krepko v zamudi so na hitro pojedli in se lotili sestopa. V spremljavi noči so s pomočjo abzjala, feratanja in jahanja grebenov le počasi in mehkih nog naokrog prilezli do Cojzove koče in nato v dolino. Eni bolj, drugi manj utrujeni, kot da ne bi bili na isti turi

Tretja naveza v sestavi Klobuk, Marko in Marjeta je medtem kar družno ugotavljala, da noge niso več mlade. Markota je kot ponavadi zdelal že dostop, vendar niti druga dva člana naveze (menda iz kolegialnosti) nista hotela preveč zaostajati s počitki. Leva smer (III/3, M4, 400 m, 70°, UIAA 3) je bila krasno zalita in razmere so bile odlične za pikanje, a tudi za poličke Kakšno M4 so zaman iskali. Kljub temu je smer ponudila res raznoliko plezanje, od krajših skokov in slapov do prečenj. Za sladico je bil kot putrček mehak 15-metrski ledeni slap. V primerjavi s cca. šestimi urami plezanja je bilo s sestopom do Cojzove koče na Kokrskem sedlu skorajda več dela.

Kljub okrnjeni obliki je bil namen 3. ture Alpinistke dosežen. Hvala izkušenejšim kolegom za potrpežljivost in dragoceno novo izkušnjo!

Posvet

Priprave pred vzponomNa prvem in edinem štantuPod edinim detajlom v začetku smeri

Neomejeno klanca

Tudi nekaj praskanja po skalah je biloSploh ni nobenga bregaSrečna in utrujena na vrhuZagona na začetku tudi drugi navezi ni manjkaloNe grem na kolenaSkozi okno do detajla smeriNekateri so upoštevali varnostno razdaljoPozdrav onim na sosednjem hribu

 

 

Mehke noge za mehak korakTretja naveza na dostopuStremimo proti vrhuNa enem lazjih cugov gresta zelenca lahko naprejPred prečenjemLa ClasicaKao mi to zenovsko čez grebenAbzajlZadnji metri pred Cojzovo kočo

Zadnjič posodobljeno Sreda, 22 Marec 2017 23:28
 

Komentarji   

 
+4 #1 Miha Močnik 18:17 18-03-2017
Bravo bravo! Čestitke za opravljene vzpone.
Citat
 
 
+2 #2 Poli 11:40 20-03-2017
Odlično!
Citat
 
 
+3 #3 Penič Neli 19:35 20-03-2017
Bravo alpinistka! :lol:
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information