Začetek 4. Skupna tura AŠ ali Samoreševanje s treningom letne plezalne tehnike
4. Skupna tura AŠ ali Samoreševanje s treningom letne plezalne tehnike natisni E-pošta
Prispeval Ajda Trdin   
Petek, 09 December 2016 19:13

Končno. Vremenska napoved obljublja sonce, ki smo ga na preteklih skupnih turah tako pogrešali. Ob 7.00 se zberemo v Ljubljani na standardnem mestu, se razdelimo po avtih in odpeljemo proti Vipavi. Uro kasneje že sopihamo proti poligonu na sektorjih Tri votline, Pikapolonica in Triptih, kjer bomo ponavljali manevre letne plezalne tehnike in se spoznavali s samoreševanjem. Bilo je le nekaj stopinj nad lediščem, zato smo komaj čakali pričetek akcije.

Najprej nam je vodja ture Kruh demonstriral manever samoreševanja. Čaki, kaj? Toliko štrikanja, stopna zanka, prsna zanka, manchard, avtoblok, gor pa dol pa spet gor pa spet dol, kje smo ostali? Praktični del je pojasnil mnogo vprašanj. Vsak tečajnik je približno pol ure visel v pasu in poskušal ponoviti manevre samoreševanja. Eni bolj drugi manj uspešno, vsi z neredom na plezalnih pasovih in zmedo v manevrskih zankah. Tečajnika kar zmrazi ob misli na situacijo, kjer bi moral uporabiti tehniko samoreševanja pa vendar smo s praktičnim delom spoznali, da je kljub fizično zahtevnemu manevru zadeva čisto obvladljiva, natančno poznavanje in pravilna izvedba pa nujna.

Naslednja postaja je bil tako zvani abzajl, ki smo ga spoznali že na 3. skupni turi. Izvedba ni povzročala večjih težav, samo manchardi so navadno imeli preveč ovojev, zato je bilo spuščanje bolj po polžje. Pa saj dol menda vedno prideš. Ponovili smo še postavljanje sidrišč, napredovanje naveze in vmesno varovanje, pri čemer svedrovcev nismo uporabljali. Malo fitnesa z zabijanjem in izbijanjem klinov, iskanje razpok, lusk. Vsaka naveza je imela svojega vodjo, starejšega izkušenega kolega, ki je z budnim očesom spremljal vsak naš gib in nam, v primeru nejasnosti, pomagal. Od take individualne organizacije dela smo ogromno odnesli, v zahvalo smo iz nahrbtnikov poiskali sendviče za tovariše.

Ob 16.00 smo že sedeli na obvezni analizi, rehidracija in polnjenje glikogenskih zalog sta življenjskega pomena. Po komentarjih sodeč smo kar fajn, napredek je viden. Da bomo hitrejši, bolj natančni in samozavestni pri manevrih bomo še naprej pridno trenirali na stenci AOŽ.

15380708 10211594455000337 2144525562072722565 nIMG 1107IMG 1120

 

Komentarji   

 
+2 #1 Poli 19:43 09-12-2016
Pridni! :lol:
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information