Začetek Ena lepa in ena zlovešča smer ter ostale prigode naveze 2MJ
Ena lepa in ena zlovešča smer ter ostale prigode naveze 2MJ natisni E-pošta
Prispeval Matevž   
Sreda, 20 Julij 2016 05:46

Dogodivščine iz dveh manj znanih smeri, ki sva jih v tednu Dolomitov preplezala z Miho Janežem (AO Rašica). Prva je zračna lepotica v Cirspitze, ki jo pravzaprav ubere na predvrh Insam Spitze, smer pa se imenuje po Bernardiju, avtorju vodničkov. Najprej smo se z Maurom narobe razumeli, saj dvoumno opiše in fotografira vstop. Posledica je bila borba s previsno zajedo, 40 metrov prenizko, kjer sem se moral presneto potruditi, da sem se prebil do prvega 'abzajl sidrišča': napokan kamen, ki ga je nekdo zagozdil kot jebico v zajedi, opremljen s prusikom. Pravzaprav se nisem mogel odločiti ali bi se spustil na to sumljivost ali leseno zagozdo s trdo belo vrvjo, ki je tam verjetno še od Comicijevih časov dober meter pod njim. Nato sva še enkrat interpretirala, poplezala višje in končno zadela vstop (kot za Demetz Führe, tik pred zdajci pa 30m levo čez travne vesine). Smer zaznamuje lepa plezarija, velika izpostavljenost, zračne prečke in zračna vertikala. V detajlih opreme ni veliko, je pa ravno tam, kjer si jo želiš. En lepo opremljen abzajl te pripelje na markirano pot. Smer je res odlična.


Druga smer je bolj zlovešča in manj priporočljiva. Teče po slikovitem stolpu, desno od oblegane ferate na Exnerturm. Kdor je opazil viseči most, ki na vrhu povezuje stolp s Sella masivom, je videl tudi rob kjer smer začenja in se na koncu vanj izteče. Smer je nova, odprta šele leta 2010 in temu primerno resna, čeprav vodniček o tem nič ne pove (pravi celo: lep potek smeri in lepi raztežaji). Začinijo jo vsaj tri dejstva: je neočiščena, podrta in krušljiva, še sploh v 'lažjih' delih (čeprav za skalo piše: gut/ausgezeichnet); v njej skorajda ni opreme, tudi zelo malo sidrišč, kar jo naredi orientacijsko zahtevno; varovanje absolutno nameščaš sam; na 420m dolžine je 6 klinov, marsikdaj manjkajo celo tam, kjer skica pravi, da so; tudi skalnih ušes ni toliko kot pravi skica in jih v prostranem svetu redko najdeš; in še najbolj resna zadeva - detajli niso opremljeni. Zajede dvakrat V in IV+ sva zlezla na frende. Če jih je zmanjkalo, je moralo iti brez. V precej pokonci plošči IV+ ni bilo možnosti nameščanja varovanja, en frend na 35 metrov in dve provizorij zanki za kvazi roglje. V skici je v tem raztežaju označeno eno skalno uho, ki ga seveda, ko si sredi 20x30m plošče, nikakor ne najdeš in v pokonci plezariji na sumljivih stopih in minimalcih tudi ne moreš iskat. Kladivo in klini (tudi klin sem zabil in bi še kakega, če ne bi bilo vse tako podrto) ter komplet metuljev so v tej smeri nujna in obvezna oprema; kot se je izkazalo prva pomoč tudi. Poleg živcev in časa, je namreč smer vzela eno plombo (no, dejansko jo je frutabela, a vseeno kriviva smer), prebila eno čelo tik pod čelado (no, kamen jo je, a tudi za to je kriv kršast IV+), nič resnega, le nekaj krvi. Skratka, ko sva po osmih urah in vseh prigodah prišla na vrh, zagledala povrhu še dva svedrovca, brez ušes, ki sta tam očitno ostala od preteklega reševanja, sva bila zelo vesela, da sva s smerjo opravila in ne obratno. Smer ni lepa, je pa scena na vrhu toliko lepša in bolj slikovita, pa tudi viseči mostič ni od muh. Midva jo ceniva na V+, glede na prej opisano v Cirspitze, pa je primerljivo vsaj za pol ocene težja, torej okoli VI. O ostalih smereh, ki jih je Lancia tim lezel v mešanih navezah pa bodo več povedale Špela in Ivana.

00

Zračno do tal na visečem štantu po težjih raztežajih v Cirspitze, smer Bernardi.

1

1a

2a

3a

 

4a

5a

 

6a

Zadnjič posodobljeno Petek, 22 Julij 2016 13:18
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information