Začetek Par pervestvenih v Novem vrhu: Prijetno domače in Muskelfiber
Par pervestvenih v Novem vrhu: Prijetno domače in Muskelfiber natisni E-pošta
Prispeval Silvo Vrhovec   
Četrtek, 23 Junij 2016 17:51

PRIJETNO DOMAČE: III/II, 120 m, 35 minut

Plezala: Silvo Vrhovec in Marko Leban, 19.6.2016

OPIS: Vstop je enak kot pri smeri Prva železniška (ki se nadaljuje desno), smer Prijetno domače pa se nadaljuje naravnost po neizrazitem razu. Pri tem iščeš lažje prehode, ki te pripeljejo do vrha. Kvaliteta kamna je mešana. Največja težavnost je III/II. Smer je prijetna in domača.                                    

DOSTOP: Peljemo čez vas Rut in naprej po gozdni poti do zapornice. Tam pustimo avto in nadaljujemo po markirani poti, ki vodi na Rodico. Pri škarpi iz kamna zavijemo v ruševje in nadaljujemo do grape (grapa nad Grantarsko poseko). Po njej lahkotno plezamo in pridemo do vznožja. V grapi so skoki ocenjeni s težavnostjo III. Čas do vznožja je 1,5 do 2h.

SESTOP: Desno po sestopni grapi, ki nam skrajša čas spusta (težavnost I/II), ali pa levo, po poti za Rodico nazaj v dolino (čas: cc. 2h)

 

MUSKELFIBER: IV+/III-IV, 130 m, 1h
Plezala: Marko Leban in Silvo Vrhovec, 19. 6. 2016

OPIS: Smer vstopi na najnižjem delu 150 metrske skalne tvorbe zahodnega dela Novega vrha, okrog 4 metre levo od vstopa smeri Še je čas. Kratko vstopno zajedo (IV, ostal rdeče pobarvan klin) zapustiš po nekaj metrih in plezaš proti levi na raz. Nadaljuješ naravnost gor, ko se približaš desni sosedi - smeri Še je čas skreneš proti levi.
Prečiš smerPrva železniškain si urediš stojišče. Nadaljuješ rahlo proti levi navzgor, da uloviš markantno rampo, ki se na pogled na vrhu prekine. Po rampi plezaš po njenem levem robu (raziču), do manjšega zagozdenega balvana, kjer si v kotanji za njim urediš stojišče.
Od tu naprej te čaka kratko a sladko plezanje z miniaturnimi oprimki in stopi v skalni plošči z enega kosa. Zadeva zgleda težja, a ko zaplezaš se ti navzgor obrnjeni za blazinico prstov veliki oprimki kar sami ponujajo. Iz kotanje nadaljuješ direktno navzgor po gladki plošči (IV+), ko dosežeš levi rob, se po dobro razčlenjeni plošči, kjer so ostali trije klini, usmeriš proti sredini do vrha. Tu se rampa ne prekine ampak nadaljuje v lažji svet po katerem po nekaj metrih dosežeš greben levo od vrha Novega vrha.

DOSTOP: S parkirišča visoko nad Rutom (okrog 1035 m.n.m) sledimo planinski poti, katera kmalu zapusti makadamsko gozdno cesto in se usmeri proti Rodici. Po njej gremo do prvega močnega levega ovinka (lepo zgrajen podporen zid), od tu nadaljujemo naravnost skozi rušje v izrazito grapo (grapa nad grantarskim gozdom). Sledi vzpenjanje po grapi, ki jo prekinjajo krajši skalni skoki (III/I-II). Po njej dosežemo vznožje Zahodne stene Novega vrha (s parkirišča 1.5 do 2 uri).

SESTOP: Lahko po Sestopni smeri v Vzhodni stena Novega vrha, ali pa po planinski poti preko Rodice na izhodišče nad Rutom (v vsakem primeru okrog dve uri hoje ali lažjega plezanja).

20160619 08452520160619 104313Muskelfiber in Prijetno domače

 

Zadnjič posodobljeno Četrtek, 23 Junij 2016 20:57
 

Komentarji   

 
0 #1 Poli 20:12 23-06-2016
Lepa. Raziskovanje je zakon ;-)
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information