Začetek Direktna v Špiku
Direktna v Špiku natisni E-pošta
Prispeval Jirži   
Nedelja, 30 Avgust 2015 20:13

Želja je tlela že dolgo časa, tudi Slavc si jo je želel. Smer, ki jo vsaj enkrat treba zlesti, Direktna v Špiku, V+, 900m, delo mojstrice Mire Marko Debelak, ki je l.1926, ko je smer nastala, pomenila daleč najtežjo smer, ki jo je zlezel slovenec in tudi eno najtežjih smeri precej naokoli. Ja, Mira je takrat dala košarico vsem moškim plezalcem v Sloveniji tistega časa. Njen solplezalec Stanko Tominšek pa je le zadaj izbijal (redke) kline. No, klini so se medtem namnožili, težavnost pa se ni zmanjšala. Tako, kot vrečina ponavljalcev do sedaj, sva se tudi midva čudila, kaj je punca takrat zlezla naprej in verjetno je še prav vsak v najtežjem cugu z veseljem vpenjal kline.
Do Dibonove police, kjer se smer začne, je okoli 400m poplezovanja, najprej po grabnu na Zeleno glavo, nato še preko ostrega grebena in po grapi. To je tudi edina lepotna napaka Špikove stene. Varovala sva se dva raztežaja preko izpostavljenega grebena.
Nad polico pa se začne zares, že na začetnih trojkah je kar treba plezati, ko pa prideš v odprto zajedo, pa ti ni dolgčas vse do izstopne grape. Plezanja po zajedi ni veliko, večinoma se pleza po levem boku, kjer se pleza enako kot po odprti steni. Skala je večinoma dobra, na vsak grif pa se vseeno ni za obesit. Razkorak pride v poštev šele na koncu, ko te čaka nekaj kaminov.
Ker sem plezal obe, lahko naredim še primerjavo z Diretissimo. Direktna je bolj slavna, plezarija pa mi je bila bolj všeč v Diretissimi, ker res plezaš po zajedi, tudi skala se mi je zdela tam boljša.
Za konec čestitke Slavcu za cug-cug plezanje.
spik01spik02spik03spik04spik05spik06spik07spik08spik09spik11spik12spik13spik14spik15

Zadnjič posodobljeno Nedelja, 30 Avgust 2015 21:00
 

Komentarji   

 
+3 #1 Primož Urh 09:02 31-08-2015
Lepo! In bravo!
Citat
 
 
+1 #2 Primož Bregar 20:41 02-09-2015
Bravo :-)
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information