Začetek Košutnikov turn - Severni raz
Košutnikov turn - Severni raz natisni E-pošta
Prispeval Frojd   
Nedelja, 26 Julij 2015 07:59

Severni raz Košutnikovega turna na avstrijski strani Košute sem našel slučajno zjutraj ped turo. Izkazalo se je, da gre za odlično najdbo z odlično skalo.

Opis najdeš TU!

Splezala sva ga s Špelo in se zelo zabavala. Smer je sicer nabita in navrtana.
 
Dodajam nekaj nasvetov za lažjo izvedbo:
 
Dostop:
- Iz avstrijske strani: Čez Ljubelj in skozi center Borovelj (Ferlach) ter nazaj proti JV v smer vasi Sele. Gorska cesta se odcepi šele na ravnini tam je tudi tabla,ki pove, da bo potrebno plačati 4 eur. Po asfaltu in makadamu do konca ceste pri koči Koschutahaus. Parkiraš in plačaš 4eur v koči.
 
Po planinski poti proti Košutnikovemu turnu. Ko se preko melišč približaš steni, zaputiš pot in se zbašeš do desnega dela stene, kjer se začenja večina smeri.
 
Pozor: Smer se začenja s spektakularno prečko, ki pa je ni vedno lahko najti. Steno prečkata dve zeleni liniji. Spodnja je prenizko, zgornja se zdi ravno prav, ampak prava prečka je nekoliko višje in v njej ni prostora za travo. Gre za linijo lusk, stopov in oprimkov, ki jih je ravno dovolj, da ne gre preko IV čeprav prečkaš zelo gladko in strmo steno. Torej od vstopa 1 raztežaj gor (II) do udobnega sidrišča, nato pa pogumno v levo preko žleba in po luskah naprej. Klinov in sidrišč je ravno dovolj. V dveh kratkih raztežajih prideš do razmočene vpisne knjige. Potem gre 2 raztežaja bolj levo navzgor čez zajede, žlebe in pragove do raza.
Tukaj se naravnost gor usmeri petica, originalna smer pa gre levo okrog stebrov (sprva malo smotano), kjer sledi nekaj raztežajev v čudoviti skali levo od raza. Potem prideš na raz, težavnost pada in na koncu prilezeš do križa na vrhu in pogledaš na sončno stran Alp.
 
Za sestop nazaj do avta imaš dve možnosti: zahodna varianta gre nazaj dol preko ferate, ki pa je res izpostavljena in krušljiva, dasiravno dobro nabita. Za hec lahko tam preizkusiš tudi viseči most. Z mostom ali brez - tukaj je dobro imeti pas in popkovino. Morda je boljša vzhodna varianta, ki gre dol po normalki in pod steno.
 
Možen je tudi dostop iz Slovenije, kjer je potrebno najprej na vrh in nato dol po ferati pod steno. V tem primeru je sestop po Slovenskih tratah seveda bolj prijazen.
 
Smer je zelo lepa, posebno prečka je nekaj  posebnega, če te ni preveč strah globine pod tabo, ki je sicer v štirkah nisi vajen.
 
Pa še SLIKCE.
Zadnjič posodobljeno Torek, 18 Avgust 2015 09:46
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information