Začetek Alpinistična šola
Alpinistična šola
natisni E-pošta
Nekje je potrebno začet, zato...

sola_10Alpiniste velikokrat označujejo kot osvajalce nekoristnega sveta. Kot ljudi, ki se zavestno izpostavljajo nevarnosti in celo smrti. Neštetokrat nam zastavljajo vprašanja v stilu "Kaj pa iščete tam v prostranstvih nekoristnega sveta?" In vedno znova jim odgovarjamo, da iščemo nove dimenzije življenja. Življenja, ki ga v dolini že dolgo več ne poznajo. Iščemo lepote življenja, ki so očem betonskih mest skrite in neznane.
Ni lepšega pogleda, kot videti kako vrhovi gora oranžno žarijo v prvih sončnih žarkih, medtem ko je dolina še zavita v temo. Ni lepšega občutka, ko ti svež jutranji gorski zrak prodira v pljuča in se kapljice rose kotalijo po planikah in encijanih, ko ti družbo namesto avtomobilov delajo kozorogi in gamsi. Ni večjega užitka, kakor se brez skrbi odžejati s čisto studenčnico izpod naših vršacev. Ni večjega izraza prijateljstva kot je krepak stisk roke in nasmeh na soplezalčevem obrazu na vrhu preplezane smeri. Ja, v hribih je pač lepo.

Če te zanima...
sola_11...ni razloga, da ne bi tudi ti postal eden izmed naše druščine. Smo čisto navadni, vsakdanji ljudje, iz krvi in mesa. Z istimi težavami in skrbmi, kot vsi ostali ljudje. Nekateri še študirajo, drugi si že služijo vsakdanji kruh v službi, nekateri imajo družine, drugi jih načrtujejo. Druži nas skupni interes po odkrivanju gorskega sveta, tako po poteh kot plezalnih smereh.
In če se ti zdi vredno poskusiti skupaj z nami uživati v plezalskih potepanjih po naših stenah in očakih bomo zelo počaščeni, če se nam boš pridružil. Kako? Vsako leto se prvo sredo v oktobru prične alpinistična šola. Tečajniki se dobite ob 19h, ob 20h se vam pridružimo tudi ostali člani odseka, kjer se domenimo za plezarijo čez vikend, debatiramo o opravljenih vzponih, si izmenjujemo ideje, izkušnje, prigode in nezgode.

V alpinistični šoli smo ti pripravili...

...celo paleto predavanj, ki obsegajo vsa potrebna znanja za varno "osvajanje nekoristnega sveta". Kakšno opremo potrebuješ za varno obiskovanje gora? Kakšna prehrana je najbolj primerna? Kako se pripraviti na turo? Kaj je potrebno upoštevati? Vse to in še več zveš v okviru predavanj v alpinistični šoli. Predavanja potekajo od začetka oktobra do začetka marca.

Ko se prebudi narava...

sola_13...se tudi mi premaknemo v plezališče Turnc pod Šmarno goro, kjer enkrat tedensko poteka praktično delo. Tako lahko ob budnem nadzoru izkušenih alpinistov in inštruktorjev teoretično znanje preizkusimo tudi v praksi. Sedaj nas čaka le še izpit. Ta je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega preizkusa. Pri teoretičnem testu odgovarjaš na vprašanja iz tematik predavanj, na praktičnem delu pa prikažeš varno tehniko gibanja v skali, ki si jo osvojil v času praktičnih vaj.

Poleg tega pa...

...organiziramo tudi skupne ture za tečajnike alpinistične šole. Namen teh tur je, da se med seboj čimbolje spoznamo in da se tečajniki pobliže srečajo z različnimi področji alpinizma. Tako boš spoznal gibanje v zimskih razmerah, se povzpel na marsikateri dvatisočak, plezal po zasneženih grapah in zaledenelih slapovih, se vesil po plezališčih in naših stenah. V juliju se skupaj odpravimo na plezalni tabor v Dolomite, v pozni jeseni pa obiščemo prijazni kanjon Velike Paklenice, kjer še zadnjič potipamo skalo pred prihajajočo zimo.
 


© AO Železničar | Template by vonfio.de

Spletna stran AO Železničar za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke (cookies), ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? Če se z uporabo piškotov ne strinjate, prosim, da zapustite to stran! Več o tem najdete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotov.

EU Cookie Directive Module Information